Joni Billen Bosdam Beveren

Ambassadeur worden

Leef je voor voetbal, sta je altijd open voor iets nieuws en wil je met ons meedenken over de ontwikkeling van onze producten? Meld je dan aan als ProStar-ambassadeur! Speel als eerste met onze producten, ontvang exclusieve kortingen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

  • Je zal de eerste zijn die met onze producten speelt.

  • Je ontvangt een exclusieve korting

  • Je speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van onze producten.

Meer informatie

Joni Billen

Huidige Club: Bosdam Beveren
Vorige Club: Melsele
Geboortedatum: 13/02/1998

Waarom wilde je keepster worden?

Als meisje moet je letter en figuurlijk in de eerste jaren je mannetje proberen te staan. Na enkele trainingen bij de allerkleinste wist Joni Billen echter al heel goed wat zou. Er was maar 1 doel en dat was niet om te scoren, maar om de schoten op doel eruit te kunnen halen. En we moeten er ook geen doekjes omwinden wanneer een vrouw iets in gedachten heeft dan gaat ze er ook vaak resoluut voor. En zo werd het na enkele trainingen bij de U6 al een feit dat ze plaats nam onder de lat en zoveel jaren later staat ze er nog steeds en komt ze momenteel uit voor Bosdam Beveren uit 2de Nationale A. 

Het doelman/vrouw zijn zit er wel wat in de familie. Volgens ons was haar neef Emile Demarbaix zo onder de indruk dat er geen andere mogelijkheid was dan ook keeper te worden. Ook hij doet het met heel wat succes en speelt op elite niveau bij Beerschot . Zo is het doel een territorium geworden binnen de familie 😊

Naar welke huidige keeper kijk jij het liefst?

Wanneer we het over de idolen hebben van Joni Billen zal er bij iedereen snel een belletje gaan rinkelen. Wanneer we Stijn Stijnen en Simon Mignolet noemen dan zeggen we dat moet zeker een Club Brugge supporter zijn :-). En zo is het het ook. Regelmatig is Joni terug te vinden op de wedstrijden van haar favoriete ploeg. Competitie, Champions League, ze heeft het allemaal wel meegemaakt en is het dus ook moeilijk dan voor andere doelmannen te supporteren. Beide keepers hebben een andere stijl, maar door er naar te kijken en te evalueren ga je van beide keepers iets opsteken.  

Als keeper moet je ook goed kunnen voetballen. Doe je iets speciaal om deze technieken te verbeteren of te onderhouden?

Ook in het damesvoetbal moet je als keepster goed kunnen meevoetballen dat is niet anders dan bij de mannen.  Daarbij komt nog eens dat we bij het vrouwenvoetbal niet dezelfde kracht ontwikkelen als bij de mannen. Dus daarom moeten we enorm beweeglijk zijn en het spel goed proberen te lezen om de juiste keuze te maken. Om de explosiviteit en beweeglijkheid te trainen heeft Joni Billen enkele Blazepods ter beschikking. Leuk maar best wel vermoeiend wanneer je alles geeft. 

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?

De wedstrijden in 2de Nationale A worden vaak afgewerkt op Zaterdag 17:30. Door het wat latere uur heb je nog wat tijd om andere dingen te doen. Soms te veel tijd als het om Joni gaat, want wanneer je even niets doet en denkt aan even wat luieren komt de stress naar boven en heb je te veel tijd om reeds over de wedstrijd te beginnen nadenken. En laat stress nu de slechtste raadgever zijn. 

Wat zijn de belangrijkste kenmerken die je zoekt in een keepershandschoen?

Als meisje heb je veel minder snel grote handen (het zou toch ook maar vreemd zijn niet?) Zelf heeft Joni dan nog eens super kleine handen waardoor het al een stuk moeilijker wordt om de bal maat 5 te klemmen. Wanneer je bij de jeugd met een maat 4 speelt voel je deze kleinere handen niet meteen als een nadeel, maar van zodra je de overstap maakt merk je snel het verschil tussen beide maten. Daar deze kleinere maat is de grip is heel belangrijk. Door de handschoenen van prostar die een perfecte grip en levensduur hebben kan ik veel meer ballen klemvast nemen. 

Voor de Joni Billen Prostar via Emile leerde kennen speelde ze regelmatig bij Elite, helaas waren de topmodellen nooit beschikbaar in haar maat waardoor ze met minder kwaliteit aan de slag moest. Gelukkig biedt Prostar ook op de kleinere maten dezelfde latex aan. 

Wat zijn tot nu toe je grootste carrière hoogtepunten?

Ze zeggen vaak dat je vooruit moet kijken in het leven naar de dingen gaan komen. Toch kan het soms mooi zijn even stil te staan met de mooie herinneringen die er ons aan doen denken waarom we dit spelletje zo graag blijven doen. Toen Joni op haar 15de de overstap van Beerschot naar Antwerp mocht maken mocht ze meteen meetrainen met de BeNe League ploeg waar de zus van radja nainggolan ook in meespeelde. Wanneer Joni de minimumleeftijd van 16 bereikte mocht ze dan ook eindelijk mee naar de wedstrijden van dit Topteam. Een jaar, maar vooral een ervaring om nooit te vergeten. 

Wat doe je graag wanneer het eens geen voetbal is?

Gelukkig is het taboe rond vrouwenvoetbal de laatste jaren enorm veranderd. Mede dankzij de goede resultaten van onze vrouwelijke nationale ploeg is het geen vreemde zaak meer om als meisje liever op het voetbalveld te staan dan naar de turnles te willen gaan. Naast het voetbalveld kan je Joni Billen op het kartingcircuit terugvinden. De ideale uitlaatklep na een slechte wedstrijd. Vol op het gaspedaal gaan staan om alle frustratie los te kunnen laten. Met dan ook nog het grote voordeel dat er geen snelheidsboete aan te pas kan komen. 

Enig advies dat je zou kunnen geven aan jonge keepers die proberen door te breken?

Blijf altijd in jezelf geloven. Heb je eens een mindere periode: Denk niet van ik kan het niet maar ik kan hier alleen maar beter van worden. 

Joni Billen koos voor de volgende keepershandschoenen uit onze collectie

Joni aarzelt niet en kiest voor de beste betaalbare kwaliteit op de markt. Geen compromissen op het gebied van kwaliteit of prijs. Zij koos onder meer de volgende modellen. Wil jij ook met deze professionele keepershandschoenen aan de slag?

Laat een opmerking achter